Batı Nil Virüsüne Dikkat !
Batı Nil Ateşi, sivrisinek sokması ile bulaşan ve ölüme yol açabilen bir hastalıktır. Batı Nil Virüsu; insanlar, atlar, kuşlar ve vahşi hayvanlarda çeşitli nörolojik semptomlara neden olan ve artropotlarla bulaşan bir flavivirustur.
BATI NİL VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
İnsanların çoğu Batı Nil Virüsü ile enfekte sivrisineğin ısırması ile hastalanırlar. Sivrisinekler virüsü kanıyla beslendikleri kuşlardan alarak insanlara ve diğer hayvanlara bulaştırırlar.
- Çok düşük oranlarda görülmekle birlikte aşağıdaki yollarla da enfeksiyon bulaşabilmektedir:
- Gebelik, doğum veya emzirme esnasında anneden bebeğine,
- Kan verilmesi,
- Organ nakilleri,
- Laboratuvarda maruziyet.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kuluçka süresi 2-14 gün, sıklıkla 2-6 gündür. Bu süre bazı tıbbi nedenlerle bağışıklık sistemleri etkilenmiş kişilerde daha uzun olabilir
Virüsle enfekte olmuş insanların çoğunda (%70-80) hiçbir belirti görülmez.
Bazı kişilerde ateşli bir hastalık tablosu gelişir. Virüsü almış yaklaşık her 5 kişiden 1’inde ateşle beraber ishal, kusma, eklem ağrıları, baş ağrısı, vücut ağrıları veya döküntü gibi diğer belirtiler gelişebilir. Çoğu kişi bu tip Batı Nil Ateşi hastalığından tamamen kurtulur ancak yorgunluk ve halsizlik haftalar veya aylarca devam edebilir.Az sayıda kişide şiddetli belirtiler olabilir.
NASIL KORUNULUR?
Hastalığı önlemenin en etkili yolu, sivrisinek ısırıklarını engellemektir.Sivrisineklerin pek çoğunun en aktif olduğu akşam karanlığında uzun kollu giysiler ve pantolon giyin.Kapı ve pencerelerinize sineklik takın veya var olanları onarın, varsa klima kullanın.Kaldığınız yerin çevresindeki sivrisineklerin sayısının azaltılmasına yardım edin; çiçeklik, oluklar, kovalar, havuz örtüleri, evcil hayvan ve kuşların su ve yemek kaplarının içinde birikmiş suları boşaltın.