Kalbiniz Hızlı Çarpıyorsa Dikkat !
Taşikardi nedir?
Taşiaritmi olarak da adlandırılan taşikardi, dinleme sırasında kalp hızının normali aşmasıdır. Genel olarak, yetişkinler için istirahat halindeki kalp hızının dakikada 100’ün üzerinde olması taşikardi olarak kabul edilir. Altta yatan nedene ve kalbin ne kadar çalışması gerektiğine bağlı olarak kalp çarpıntısı tehlikeli olabilir. Taşikardisi olan bazı kişilerde hiçbir belirti veya komplikasyon olmayabilir. Bununla birlikte inme, kalp krizi, ani kalp durması ve ölüm riskini önemli ölçüde artırır.
Kalp çarpıntısı neden olur?
Kalp atış hızı, kalp dokusundan gönderilen elektrik sinyalleri yoluyla kontrol edilir. Normal kalp hızı dakikada yaklaşık 60 ila 100 atıştır. Kalp çarpıntısı, kalp dokusundaki bir anormallik nedeniyle hızlı elektrik sinyalleri üretimi sonucunda gelişir. Kalp çok hızlı attığında, kanı vücuda pompalama verimi düşer. Sonuçta da kalbin kendisi de dahil olmak üzere vücudun geri kalanına kan akışı azalır.
Taşikardi belirtileri nelerdir?
Kalp çarpıntısı, organ ve dokuların oksijenden mahrum bırakabilir ve aşağıdaki taşikardi belirti ve şikâyetlere neden olabilir:
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Nabızda hızlanma
- Kalp atışlarını hissetmek
- Göğüste rahatsızlık hissi
- Göğüs ağrısı
- Bayılma (senkop)
Kalp çarpıntısının nedenleri nelerdir?
Kalp çarpıntısı, genellikle kalbin pompalama hareketini kontrol eden normal elektriksel uyarımlardaki bir bozulmadan kaynaklanır. Bazen taşikardinin kesin nedeni saptanamaz. Aşağıdaki durumlar, koşullar ve hastalıklar olası taşikardi nedenleri arasında bulunur:
- Belirli ilaçlara tepki
- Kalbin bazı doğumsal anomalileri
- Çok fazla alkol tüketmek
- Kokain ve diğer bazı uyuşturucu maddelerin kullanımı
- Elektrolit dengesizliği
- Koroner arter hastalığı
- Kalp kapakçık hastalığı
- Kalp yetmezliği
- Kalp tümörleri
- Kalpteki enfeksiyonlar
- Hipertansiyon
- Tiroid bezinin fazla çalışması
- Sigara içmek
- Bazı akciğer hastalıkları
Kalp çarpıntısına ne iyi gelir?
Nedeni bulunamayan kalp çarpıntısını kontrol altına almak için tıbbi yardım şart olsa da, evde yapılabilecek bazı uygulamalar da çarpıntıyı durdurmaya yardımcı olabilir.
GEVŞEME TEKNİKLERİ
Stres bir kişinin sağlığı üzerinde birçok kötü etkiye sebep olabilir. Kalp çarpıntılarına neden olabilir veya mevcut çarpıntıyı daha kötü hale getirebilir. Aşağıdaki rahatlama tekniklerini denemek çarpıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir:
- Meditasyon
- Nefes egzersizleri
- Yoga
- Açık havada vakit geçirmek
- Spor yapmak
- Tatile çıkmak
UYARICI MADDE ALIMINI AZALTMAK
Bir uyarıcıları kullandıktan sonra kalp çarpıntısı ortaya çıkabilir. Aşağıdaki uyarıcı maddelerin alımını azaltmak ya da kesmek belirtileri azaltabilir ya da tamamen ortadan kaldırır:
- Tütün ürünleri
- Yasal olmayan kokain, esrar gibi uyuşturucu ajanlar
- Bazı soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları
- Kahve, çay ve kola gibi kafeinli içecekler
- İştah kesici bazı ilaçlar
- Bazı yüksek tansiyon ilaçları
- Tüm uyarıcılar herkeste çarpıntıya neden olmaz.
Kaynak: Medical Park