Kendileri Üretip Dünya’ya İhraç Ediyorlar
SİNOP’un Erfelek ilçesinde köylülerin topladıkları mantarlar, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Erfelek ilçesinde yamaçlarda yetişen 12 farklı mantar türü, yöre halkının önemli geçim kaynağı oldu. Organik mantarlar, köylülerce toplanıp ilçede bulunan bir işletmeye satılıyor. Geçen yıl Erfelek ilçesinden yaklaşık 80 TIR’ın taşıdığı 200 ton mantar yurt dışına gönderildi. Erfelek mantarına en fazla talep ise dünya mutfakları içinde büyük üne sahip olan ve ismini makarna ve pizza ile duyuran İtalya’dan geliyor. Yörede bolca yetişen, İtalyan ve Fransız mutfağında yaygın olarak kullanılan porçini mantarı, yurt dışına gönderilmek üzere hazırlanıyor. Yörede aileler, topladıkları mantarlardan günde 7 bin liraya kadar gelir elde edebiliyor.
Erfelek İlçesinde Bulunan İşletmenin Sahibi Kemal Bayramoğlu, ilçeden her yıl yaklaşık 200 ton mantar ihraç edildiğini belirterek “Bazen rekolte 300 ton dolayında, bazen de 30-40 tona düşebiliyor. İtalya başta olmak üzere, Fransa, Romanya ve Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Burada işlemimiz dışında, gittiği yerde de kalibre kalibre işleniyor, kavanozlanıyor, yani bir sürü işlemden geçiyor. Bu mantarlar Avrupa’da restoranların ve otellerin vazgeçilmezleri arasında” dedi.
Bayramoğlu, “Mantar parasıyla ev, bina yaptıran çok sayıda vatandaşımız var. Bazen bir günde 6-7 bin TL kazanan vatandaşımız oluyor” diye konuştu.