Vitamin Eksikliğinin Yüzünüzdeki 5 Belirtisi
Vitamin Eksikliği – Vitamin eksiklikleri insan sağlığında ciddi derece sağlık sorunlarına neden olabilir. Vitamin eksiklikler ölüme bile yol açabilirler. Örneğin A vitamini eksikliği son 10 yılda 8 milyondan fazla çocuğu öldürdü. Dünya genelinde 1 milyardan fazla insan D vitamini yetersizliği yaşamakta.
Fakat sizin de vitamin eksikliği yaşadığınız belirtisi olan maddeler;
1. Şişmiş Gözler
Sabah uyandığınızda gözleriniz şişmiş görünüyorlar mı? Kabarık gözler çoğunlukla yeteri kadar uyuyamadığınızı gösterir. Ancak vücuttaki düşük iyot vitaminin işareti de olabilir. İyot vitaminini elde edebilmek için işlenmiş sofra tuzuna güvenmeyin çünkü işlenmiş tuzlarda iyot seviyesini azaltarak raf ömrünü uzatılıyor.
2. Soluk Bir Cilt
Kışın cildiniz biraz solgun görünebilir bu olay normal bir durumdur ancak cildiniz aşırı soluklaştıysa, B12 Vitamini eksikliğinin bir işareti olabilir. Vücudunuz yeterince B12 alamazsa, yorgun hissetmeye başlayabilirsiniz. Hayvansal gıdalar çoğu zaman B12 Vitaminini vücuda geri kazandırır.
B12 Vitamini bulunduran besinler: Süt, yoğurt, kefir, yumurta, tavuk, kaz, ciğer, dana, kuzu, kuzu ciğeri, istiridye, midye, yengeç, ıstakoz, balık, kırmızı et
3. Kuru Saçlar
Saçlarınız son zamanlarda fazladan kuru ve kırılgan hissettirdi mi? Kafa derinizde çok miktarda kepek gördünüz mü? Bunlar, Biotin veya B7 Vitamini bulunmadığının işaretleri olabilir. Biyotin eksikliği de antibiyotik kullanmanın bir sonucu olabilir. Fındık, özellikle ceviz, ayçiçeği tohumu, yeşil bezelye, baklagiller ve mantarlar vücudunuza B7 ve Biotin vitaminini kazandırabilir.
Biotin günlük olarak tükettiğimiz hemen hemen her besinde bulunur. En çok bulunduğu besinlerin başında, badem, soğan, havuç, fındık, yer fıstığı, domates, balık, süt ve süt ürünleri, brokoli, avokado, mısır, pirinç, mantar, yumurta sarısı gelmektedir.
4. Soluk Dudaklar
Soluk dudaklar, demir eksikliğinizin bir işareti olabilir. Birçok insan demir eksikliğinin belirtilerini bilir ancak herhangi bir yorgunluk belirtisi vücudunuzun daha fazla demire ihtiyaç duyduğunun bir işareti olabilir.
Demir eksikliği ilaçları nelerdir?
Demir eksikliği tedavisinde dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli ilaç kullanımı başarı şansını arttırmaktadır. Demir eksikliği ilaçları aç karnına kullanılmalı ve kesinlikle süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir. Vücutta yeterli demir depolanabilmesi için en az 6 ay boyunca ilaç kullanımına devam edilmelidir. Demir ilaçları doktor önderliğinde kullanılmalı ve yine doktora danışılmadan bırakılmamalıdır. Demir eksikliğinden korunmak için alınacak ilaçların yanı sıra sakatat, kırmızı et, pekmez gibi gıdalar ve C vitamini içeren besinler tüketmek de faydalıdır.
5. Diş Etleri
Eğer diş etleriniz son zamanlarda kanıyorsa, vücudunuzda C vitamini eksikliği olduğunu gösterebilir. Soğuk algınlığı etkisinden kurtulmak için C Vitaminini kullanıyoruz, ancak C Vitaminini hastalığımız kullanıyor ve vücudumuza pek bir şey kalmıyor. Diş etleri kanaması, şişmiş eklemler ve burun kanamaları C vitamini eksikliği çektiğimizin en büyük belirtileri.
C Vitaminini Bulunduran Besinler: Maydanoz, Biber Türleri, Kivi, Brokoli, Turp, Çilek, Limon, Portakal, Ananas ve Karalahana.